華山論劍

武術簡報 回討論區 兵器討論區 學功夫邊度好 網名登記 知識庫 意拳討論 吹水區 搜尋
回覆此文

舊 2013-09-01, 08:19 PM
正義超人 的頭像
正義超人 正義超人 is offline
Registered User
註冊日期: Feb 2011
您的住址: 中國功夫
快d睇,好快被刪除

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-01, 08:33 PM
michaelng9278 的頭像
michaelng9278 michaelng9278 is online now
普通人
註冊日期: Jan 2013
您的住址: 跆拳道
引用:
作者: 正義超人
個華人係邊個?

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-01, 09:02 PM
J0E J0E is offline
普通人
註冊日期: Sep 2007
您的住址: 泰拳,巴柔
引用:
作者: michaelng9278
個華人係邊個?

風之子都唔識?

泰拳拳手

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-01, 09:14 PM
良美 的頭像
良美 良美 is offline
普通人
註冊日期: Aug 2004
您的住址:
微笑

Youtube刪咗都有得睇
皆因今集《實戰攻擋》有播呢段片
仲有相關專業人士評語同示範睇

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 12:36 AM
元武 元武 is offline
普通人
註冊日期: Aug 2003
您的住址: 俠家羅漢拳
發 ICQ 訊息給 元武
mma真係最強武術 拳王都被人禁住打

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 12:56 AM
席席bird極 席席bird極 is offline
普通人
註冊日期: May 2007
您的住址: 未有
一個字, 慘

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 01:01 AM
GingerFISH GingerFISH is offline
普通人
註冊日期: Jun 2004
您的住址: 6H8F
引用:
作者: 元武
mma真係最強武術 拳王都被人禁住打
mma同實戰唔同. 實戰可以打後腦可以打背脊骨. Take down係實戰上, 無片中咁易用.

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 01:03 AM
ChowJohn 的頭像
ChowJohn ChowJohn is offline
普通人
註冊日期: Oct 2005
您的住址: no
引用:
作者: GingerFISH
mma同實戰唔同. 實戰可以打後腦可以打背脊骨. Take down係實戰上, 無片中咁易用.

實戰一早咬落去啦!

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 02:08 AM
太廢 的頭像
太廢 太廢 is offline
管理員
註冊日期: Aug 2003
您的住址: 扭身扭勢 除褲放屁
Striker 要加埋地戰MMA個sense唔容易。
下次努力再打過!

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 10:53 PM
正義超人 的頭像
正義超人 正義超人 is offline
Registered User
註冊日期: Feb 2011
您的住址: 中國功夫
引用:

以你咁講,即係有方法在對方take down你之前,打後腦可以一野ko?

點樣打後腦可以一野ko?

有幾多國術人練過? 方法唔岩又唔想改,靠吹當然練唔成啦.....

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-02, 11:08 PM
thomas621 的頭像
thomas621 thomas621 is offline
普通人
註冊日期: May 2005
您的住址:
發 ICQ 訊息給 thomas621 發 MSN 訊息給 thomas621
引用:

質佢食膝咪仲易過打後腦打背脊
不過講就易, 實際有幾多人做到?

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 12:16 AM
良美 的頭像
普通人
您的住址:
臉紅

引用:
以你咁講,即係有方法在對方take down你之前,打後腦可以一野ko?

有幾多國術人練過? 方法唔岩又唔想改,靠吹當然練唔成啦.....
我以前好白痴咁諗過打後腦
但同人試過就知只係幻想
除非對方唔熟地戰
如果係練開嘅人當佢入嚟嗰下
個頭係貼到你條腰好近
嗰個位你無論肘定拳都好難發力
打到都唔痛得去邊
再者Take Down嘅人一撞埋嚟
如果你無點練過反Take Down Skill
重心一嘢就畀佢撞到浮起
無咗根
上半身發出嚟嘅力都有限

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 12:18 AM
良美 的頭像
普通人
您的住址:
講話

引用:
作者: thomas621
記得有段UFC片
係有拳手做到膝衝破Take Down
但成功率就......

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 12:24 AM
周功武 的頭像
周功武 周功武 is offline
普通人
註冊日期: Dec 2003
您的住址: 功夫未到,乏善足陳
引用:
作者: 良美
記得有段UFC片
係有拳手做到膝衝破Take Down
但成功率就......

好想睇o下反Take Down Skill片,師兄可否貼條link o黎睇o下!謝謝!

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 01:04 AM
良美 的頭像
普通人
您的住址:
引用:
作者: 周功武
好想睇o下反Take Down Skill片,師兄可否貼條link o黎睇o下!謝謝!
Sorry師兄
原本段片搵過但暫時搵唔到
之前响華山有人貼過
唔知有無人記得?
貼住另一條先:
https://www.youtube.com/watch?v=GGcOfVAs-Qg
不過呢條麻麻
原本睇果段係更加乾淨俐落

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 02:04 AM
火機JASON 火機JASON is offline
普通人
註冊日期: May 2006
您的住址: 空手, 泰拳,柔道,劍擊
引用:

MMA應該是不准打後腦的~

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 02:30 AM
火機JASON 火機JASON is offline
普通人
註冊日期: May 2006
您的住址: 空手, 泰拳,柔道,劍擊
引用:
Sorry師兄
原本段片搵過但暫時搵唔到
之前响華山有人貼過
唔知有無人記得?
貼住另一條先:
https://www.youtube.com/watch?v=GGcOfVAs-Qg
不過呢條麻麻
原本睇果段係更加乾淨俐落

TAKE DOWN人果條友都錯曬啦, 識少少TAKE DOWN技術既人都知道, TAKE DOWN人係向對方前腳埋手, 個頭就貼實對方前腳大腿外側. 基本上如果有練開呢個動作既地戰高手, 對方是非常困難可以起膝返TAKE DOWN~

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 06:15 AM
GingerFISH GingerFISH is offline
普通人
反對

引用:

我無講過KO喎!

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 06:18 AM
普通人
引用:
作者: thomas621
用膝有D難, 因為個膝高未必配合到.

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 06:25 AM
普通人
引用:
我以前好白痴咁諗過打後腦
但同人試過就知只係幻想
除非對方唔熟地戰
如果係練開嘅人當佢入嚟嗰下
個頭係貼到你條腰好近
嗰個位你無論肘定拳都好難發力
打到都唔痛得去邊
再者Take Down嘅人一撞埋嚟
如果你無點練過反Take Down Skill
重心一嘢就畀佢撞到浮起
無咗根
上半身發出嚟嘅力都有限
打去自己腰位, 無理由發唔到力架播?
如果真係唔得, 可以試下唔用拳面打, 用手刀個位dum落去. (隻手係拉埋嚟.)

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:10 AM
良美 的頭像
普通人
您的住址:
引用:
打去自己腰位, 無理由發唔到力架播?
如果真係唔得, 可以試下唔用拳面打, 用手刀個位dum落去. (隻手係拉埋嚟.)
都係洪師傅嗰句:『唔係咁易架...』

就算真係得,試問有幾多位練開立技嘅朋友,會專門練開呢種『針對打後腦後頸Ani-Take Down方嘅法』?平時無練開係好難得手,真打嗰陣手忙腳亂,真係打中會唔會有太大效果。

正式打MMA比賽更加唔容許呢種打法,即係無人會練,所以師兄嘅假設好難證實。

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:12 AM
飛狐 飛狐 is offline
註冊日期: Jul 2003
您的住址: 比心機搵錢去連咭佛買
發 ICQ 訊息給 飛狐
其實依下take down
巳經係第二步呢...

無人會咁盲鐘鐘沖埋呢........

一定係做左d 野引高左你個人.......

所以, 你地講個d 好似好易破概方法其實用唔到...

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:13 AM
但我想問, mma 比唔比meet人 ?

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:16 AM
普通人
引用:
作者: 飛狐
但我想問, mma 比唔比meet人 ?
Nope!
No Clawing, pinching or twisting the flesh.

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:18 AM
引用:
作者: 席席bird極
Nope!
No Clawing, pinching or twisting the flesh.

我平生苦練多年概鷹爪功點算........

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:27 AM
普通人
引用:
我平生苦練多年概鷹爪功點算........
其實練鷹爪功meet人, 已經注定浪費青春.
你女人邊洗識鷹爪功?

如果你真係練左, 咪連骨meet囉~
因為唔可以手(腳)指骨、鎖骨、喉軟骨、耳仔軟骨, 剩番手臀橈骨你扣滿足唔滿足??

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 11:34 AM
木易吹水 的頭像
木易吹水 木易吹水 is offline
普通人
註冊日期: Apr 2006
您的住址: 跆拳
噢!

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 12:59 PM
普通人
引用:
都係洪師傅嗰句:『唔係咁易架...』

就算真係得,試問有幾多位練開立技嘅朋友,會專門練開呢種『針對打後腦後頸Ani-Take Down方嘅法』?平時無練開係好難得手,真打嗰陣手忙腳亂,真係打中會唔會有太大效果。

正式打MMA比賽更加唔容許呢種打法,即係無人會練,所以師兄嘅假設好難證實。
我主張咗好多年:
1.大家要成日出去同唔同人玩多D.
2.大家至少學番大半年柔道.

之後大家自然知要加強mud野. 亦可以盡量減少你所講嘅手忙腳亂.

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 01:06 PM
普通人
引用:
其實依下take down
巳經係第二步呢...

無人會咁盲鐘鐘沖埋呢........

一定係做左d 野引高左你個人.......

所以, 你地講個d 好似好易破概方法其實用唔到...
我講嘅, 係有例限制, 大家打法限制咗. 睇唔到雙方嘅真正實力.
我唔係講易唔易破. 一切都睇雙方實力嘅差距.

回覆時引用這篇文章

舊 2013-09-03, 01:49 PM
普通人
Off Topic!

拿, 呢位師傅就好啦!
佢成日安排自己D徒弟出去同唔同人錬過, 以證自己嘅不足.
http://www.youtube.com/watch?v=NvfaT...=TLbONSSzyokZk

如果成日講"邊有咁易", 去保住自己嘅不足, 咁就...

回覆時引用這篇文章
回覆此文

主題工具 搜尋本主題
搜尋本主題:

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分: